Obilježen Nacionalni dan HMS u Rijeci

Dana 30.travnja 2019.godine u Rijeci je održano središnje obilježavanje Nacionalnog dana Hitne medicinske službe (HMS), pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

Hrvatski Sabor je još 2013.godine donio Odluku kojom se 30. travanj proglašava Nacionalnim danom HMS u RH čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje djelatnost i dostignuća HMS-a približiti svojim građanima.

Važnost ovog sedmog po redu domaćinstva za Zavod za hitnu medicinu PGŽ je tim veća jer se ova manifestacija održala u godini jubileja, 125-te obljetnice obavljanja djelatnosti hitne medicine u PGŽ i Republici Hrvatskoj. Naime, upravo je u Opatiji osnovana prva služba hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj daleke 1894.godine.

Djelatnici HMS-a iz svih dijelova Hrvatske na Korzu su nizom edukacijskih programa nastojali približiti djelatnost HMS-a građanima i ukazati na važnost prepoznavanja hitnih stanja radi boljeg zdravstvenog ishoda ozlijeđene ili oboljele osobe.

Nakon mise u Katedrali sv. Vida koju je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, izaslanik Predsjednice RH i prorektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Alen Ružić, dr.med., izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med., župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr.med., gradonačelnik Grada Rijeke mr. Vojko Obersnel te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, dr.med., obišli su 21 tim i vozila HMS-a koji su došli iz svake hrvatske županije na riječki Korzo, a potom su sudjelovali i na svečanoj akademiji u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu PGŽ – voditeljici ispostave Delnice Andrei Pecotić, dr.med.spec. i medicinskom tehničaru iz Rijeke Davoru Macanu za nesebično zalaganje i svakodnevno profesionalno zbrinjavanje hitnih pacijenata te za velik doprinos razvoju i napretku djelatnosti hitne medicine u RH.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Djevojački zbor Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka pod vodstvom prof. Davora Juretića. Moderator na svečanoj akademiji bio je novinar Radio Rijeke Robert Ferlin koji je na kraju svečanosti najavio slijedeće obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a u Slavonskom

Brodu.