Pokazna vježba u Rijeci

Zavod za hitnu medicinu PGŽ i Osnovna škola Nikola Tesla iz Rijeke dana 17. listopada 2018.g zajedno su organizirali pokaznu vježbu s ciljem osvješćivanja uloge građana laika u postupku oživljavanja uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) do dolaska tima Hitne medicinske službe.

Vježba je organizirana u povodu Europskog dana oživljavanja i održana je u Rijeci na Trgu Ivana Klobučarića ispred zgrade OŠ Nikola Tesla.

Postupak oživljavanja uz primjenu vanjske masaže srca i umjetnog disanja na lutki su započeli učenici OŠ Nikola Tesla koji su za to prošli edukaciju u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ, a potom su primijenili i automatski vanjski defibrilator. 

Učenici su pred brojnim nazočnim promatračima na ispravan način obavljali postupak oživljavanja sve do dolaska tima Hitne medicinske službe koji je demonstrirao nastavak reanimacijskog postupka.

Tom prigodom su učenici nazočnim promatračima dijelili i edukativne letke.

Tim HMS-a koji je sudjelovao na vježbi činili su Katarina Šalamon, dr.med., Emilija Lazarević, bacc.med.techn i vozač Danijel Majer.

Vježbu su  promatrali Vedrana Fržop, dr.med. ispred UO za zdravstvo PGŽ, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat, dr.med., zamjenica ravnatelja Biserka Grbčić-Mikuličić, dr.med., glavni medicinski tehničar Milan Lazarević, dipl.med.techn., pročelnica UO za zdravstvo Grada Rijeke Karla Mušković, dr.med., ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera-Mrakovčić s svojim suradnicima, te brojni drugi uzvanici.