Potpisan ugovor o izgradnji Zdravstvenog centra s helidromom na Rujevici

U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Rijeka Marko Andrić potpisali su ugovor o sufinanciranju zemljanih radova na lokaciji Zdravstveni centar Rujevica – Zapad.

Projekt izgradnje Zdravstvenog centra usmjeren je na objedinjavanje resursa i djelovanje interventnih službi na području Primorsko goranske županije. Planira se izgradnja helidroma i objekta za potrebe Hrvatske gorske službe spašavanja i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ. Projekt se provodi kroz više faza, od čega prva faza obuhvaća izvođenje zemljanih radova.

„Na ovom projektu pokazalo se veliko zajedništo Grada i Županije. Odlučili smo podići razinu kvalitete zdravstvene usluge i usluge traganja i spašavanja. Sporazum s HGSS-om vrijedan je tri milijuna kuna, a u Proračunu PGŽ-a za iduću godinu osigurano je dodatnih 10 milijuna kuna za nastavak projekta. Dogodine će biti gotovi i glavni projekti samih objekata tako da će naše žurne službe imati primjerenu lokaciju i uvjete za rad. U Rijeci ćemo imati novi, moderni helidrom i nadamo se da ćemo s državom riješiti sustav helikopterske hitne službe koja je potrebna građanima, ali i tijekom turističke sezone“, poručio je župan Komadina.

„Svjedočimo sinergiji grada i Županije“, ustvrdio je zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski koji smatra kako je ovo tek prvi korak u suradnji, a slijedi realizacija projekta Rujevica Istok koji će dodatno unaprijediti razinu zdravstvene zaštite i infrastrukture u gradu i županiji.

„Od Rujevice planiramo napraviti sekundarno gradsko središte, a osim stambenih objekata bitni su i drugi sadržaji. Zdravstvena infrastruktura je prva među njima“, zaključio je zamjenik Palčevski zahvalivši se PGŽ-u što se uključila u financiranje projekta dok je Grad Rijeka ustupio pravo građenja na terenu u gradskom vlasništvu.

Postupak javne nabave je proveden, a kao najpovoljniji ponuditelj odabran je GP Krk. Radovi na početku iskopa će započeti u siječnju 2023. godinu, istaknuo je Marko Andrić, pročelnik HGSS Stanice Rijeka izrazivši zadovoljstvo početkom realizacije projekta.

Izgradnja je planirana na području Rujevice, na čestici površine 13.784 m². Područje ima povoljne meteorološke uvjete, a po svom geografskom položaju radi blizine zaobilaznice i čvora Rujevica, dobro je povezano sa Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada. Također, ova lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.

U narednom razdoblju analizirati će se modeli financiranja s ciljem utvrđivanja financijski najučinkovitijeg modela. S obzirom da je Hitna helikopterska medicinska služba (HEMS) uvrštena u Nacionalni plan razvoja zdravstva za razdoblje 2021. – 2027. godine, izvidjet će se i mogućnost povlačenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić i Silvia Hunjadi Korošec, voditeljica pododsjeka za ekonomske poslove i projekte.